Er der liv andre steder?
Hør Anja Andersen fortælle om, hvordan vi undersøger, om der kan have været jordlignende forhold på andre planeter, og om det er sandsynligt, at der kan være liv andre steder end her på Jorden.
Vi ved ikke, hvor og hvordan livet opstod
I dag mener forskere, at livet opstod på Jorden for omkring 3,7 – 4,3 mia. år siden. Men præcist hvornår og hvordan ved vi ikke – endnu. Dog mener man, at livet på Jorden senest kan være opstået for 3,5 mia. år siden. Man har nemlig fundet 3,5 mia. år gamle stromatolitter, som er strukturer, der er dannet af mikroskopiske alger og encellede bakterier som cyanobakterier.
Men én ting er at finde ud af hvornår livet opstod på Jorden. Noget andet er at finde af hvordan. Det spørgsmål arbejder mange forskere med at finde svaret på. Og der er forskellige ideer om, hvordan det skete.
Kan lyn sætte gang i dannelse af molekyler?
En af hypoteserne går ud på, at forudsætningen for liv opstod, fordi uorganiske stoffer blev ramt af lynnedslag. De fik disse uorganiske stoffer til at gå sammen og danne de organiske stoffer, som blev byggestenene til det liv, vi kender i dag. Denne idé var grundlaget for et eksperiment, som Stanley Miller og Harold Urey udførte i 1953 i Chicago i USA. De forsøgte at efterligne de betingelser, der var på Jorden i dens tidlige fase. De udsatte en blanding af vand, metan, ammoniak og brint for "lyn" i form af gnister skabt af højspænding. Forsøget viste at der blandt andet blev dannet aminosyrer og sukkermolekyler, som er vigtige byggesten i DNA og RNA. Forskerne fandt dog hverken DNA eller RNA i sig selv. Og der er stadig lang vej fra DNA og RNA og til at skabe levende liv.