RUMFÆRGEN COLUMBIA. Rumfærgen Columbia under en opsendelse den 28. november 1983. Columbia eksploderede i 2003 på sin hjemrejse fra Den Internationale Rumstation ISS. Alle astronauter omkom. (Foto: NASA/Public domain).

Columbia forliste på sin hjemrejse

Rumfærgen Culombia var på vej hjem fra Den Internationale Rumstation ISS. Det var rumfærgens 28. Mission, og den skulle efter planen lande lørdag d. 1. februar 2003 om morgenen på Kennedy Space Center. Men bare 15 minutter før landing gik noget helt galt. Kennedy Space Center mistede radiokontakten med rumfærgen og kort efter eksploderede den i luften over Texas, og alle syv astronauter døde. Man mener, at ulykken skete, fordi et stykke isoleringsmateriale fra brændstoftanken havde revet sig løs under opsendelsen 16 dage før. Dette stykke isoleringsmateriale havde skadet varmeskjoldet på rumfærgens vinge. Derfor var dette vingestykke ikke beskyttet mod de høje temperaturer, der opstår, når en rumfærge bevæger sig ind i Jordens atmosfære. Og det var nok til, at vingen blev ødelagt, og at rumfærgen blev flået fra i stykker ved mødet med atmosfæren.

Challenger ulykken

Den 28. Januar 1986 sad masser af mennesker foran fjernsynet for at overvære opsendelsen af Challenger rumfartøjet. Der ventede dem et forfærdeligt syn. For bare 73 sekunder efter opsendelsen i en højde på 14,5 km over Jorden, eksploderede Challenger. Alle syv astronauter døde. Med om bord var den første civile amerikaner, skolelæreren Christa McAuliffe, som var udvalgt blandt mere end 11.000 ansøgere af lærere, der skulle arbejde med at formidle rumforskning til amerikanske skolebørn.

Det viste sig, at årsagen til ulykken skulle findes i en af de O-ringe, som er gummipakninger, der skal holde raketten tæt, så der ikke slipper varme forbrændingsgasser ud. En af disse O-ringe var utæt, fordi den var blevet stiv af kulden på Jorden inden opsendelsen. Resultatet var, at de varme udstødningsgasser fra forbrændingen slap ud, og denne lækage skar hul i tanken med flydende brændstof. Tanken faldt fra hinanden, og brændstoffet udvidede sig voldsomt og ødelagde rumfærgen.

 

CHALLENGER ULYKKEN. Rumfærgen Challenger eksploderede 73 sekunder efter opsendelsen i 1986. Alle astronauter omkom. (Foto: NASA/Public domain).
Frimærke med de tre kosmonauter i Soyuz 11, som forulykkede på deres vej tilbage til Jorden i 1971. (Illustration: Wikimedia/Commons).

Soyuz 11

I 1971 lykkedes det for det daværende Sovjetunionen at sende tre kosmonauter ud i rummet, hvor de udførte videnskabelige undersøgelser på rumstationen Salyut-1. Alt så ud til at gå efter planen, da de skulle vende tilbage til Jorden d. 30. juni 1971. Men under nedstigningen havde en luftventil åbnet sig ved en fejl, og kosmonauternes kabine blev udsat for et voldsomt tryktab, fordi luften susede ud af kabinen. Ingen af kosmonauterne havde rumdragter på, og de døde meget hurtigt af iltmangel kort før landingen på jorden. Ulykken førte til, at astronauter og kosmonauter altid skal være klædt i rumdragter, når de opholder sig steder, hvor der kan opstå undertryk.

Nedelin ulykken i Sovjetunionen

Den 24. oktober 1960 skete der er voldsom ulykke i det daværende Sovjetunionen. Et sted mellem 75 og 100 mennesker døde, da man skulle opsende en såkaldt R-16 raket i USSR. Der havde været tekniske problemer med raketten dagen før ulykken. Men den sovjetiske marskal Nedelin, som var ansvarlig for missionen, gav ordre til at reparere raketten, selv om den var fuldt optanket. Og under denne reparation eksploderede raketten. I mange år blev denne ulykke holdt hemmelig.

NEDELINULYKKEN. (Foto: Twitter).