Afstand til Solen
Cirka 778,6 mio. km
Afstand til Jorden
Mellem 588,5 og 968,1 millioner km
Temperatur
Gennemsnitlig temperatur ved skytoppe: -161°C
Antal måner
79
Io - Vulkanernes hjemland
Io
Io er den mest vulkansk aktive klode i Solsystemet. På Io er der altid flere vulkanudbrud i gang på samme tid. Ios overflade er dækket af svovl- og iltforbindelser. Forskerne regner med, at hele Ios overflade når at blive dækket af ny lava i løbet af 10.000 år. De største udbrud kaster materiale mere end 300 km op i luften. Energien til Ios vulkanske aktivitet kommer fra Jupiter. Ios bane er nemlig ikke helt rund, men derimod lidt elliptisk. Derfor bevæger Io sig ud og ind af Jupiters tyngdefelt. Når tyngdekraften fra Jupiter varierer, bliver Ios indre så at sige masseret. Det varmer månen op og giver liv til de mange vulkaner.
Vulkaner sletter alle spor
Io er lidt større end vores egen måne og den inderste af Jupiters fire største måner. Der er nogle få bjerge, men næsten ingen nedslagskratere på overfladen. Kraterne er blevet slettet af alt den lava, der strømmer ud fra Ios mange vulkaner.
Europa - Kloden med det skjulte hav
Jupiters måne Europa
Jupiters måne, Europa, er dækket af et tykt lag is, og under isen er der et hav af saltvand. Flere forskere mener, at dette hav indeholder mere flydende vand, end der er i alle have på hele Jorden tilsammen. Og måske kan vi i dette hav finde svaret på, om vi er alene i Solsystemet.
Europa bliver varmet op af Jupiter
Europa er den mindste af Jupiters fire største måner, og der er ingen bjerge og kun få nedslagskratere. De få kratere betyder, at isen er forholdsvis blød. Det er den sandsynligvis fordi, den bliver varmet op når den bevæger sig i Jupiters tyngdekraft. Europas indre består af sten.
Måske er der liv under isen
Det er ikke umuligt, at der er varme kilder på bunden af det næsten hundrede kilometer dybe hav. Den slags kilder kunne levere næringsstoffer til organismer. Gennem sprækker i isen, kan vandet komme op og blive udsat for Solens ultraviolette stråler. Vi ved det ikke endnu, men man går snart i gang med at undersøge det. det. Det er missionen Europa Clipper’s Mission, som blandt andet skal kortlægge Europas ocean og undersøge betingelser for liv på Jupiters måne. Det kalder man også astrobiologiske undersøgelser. Planen er, at missionen bliver sendt op på et tidspunkt mellem 2023 og 2025.
Ganymedes - Solsystemets største måne
Ganymedes
Ganymedes frosne overflade gemmer sandsynligvis et hav under sig - lige som månen Europa.
Ganymedes er Solsystemets største måne, og den er større end planeten Merkur. Overfladen består af is med mange nedslagskratere. Det tyder på, at overfladen er meget gammel. En gammel overflade har modtaget mange nedslag i sin lange historie. En ung overflade har kun nået at modtage få nedslag i sin korte historie.
Ind i mellem er de gamle mørke områder sønderdelt af nye lyse isformationer. De ligger som bundter af kilometerstore og mange hundrede kilometer lange reb mellem de mørkere områder. De lyse områder må være skabt af geologisk aktivitet, der har brudt den gamle isoverflade op.
Callisto - uforandret i fire milliarder år
Callisto
Callisto har tilsyneladende ikke forandret sig meget de seneste fire milliarder år.
Callisto er den yderste af Jupiters fire store måner, og den har næsten samme størrelse som Merkur. Månen består hovedsageligt af is, og man mener ikke, at den er opdelt i kerne, kappe og skorpe, som de fleste andre kloder. Den består nok i stedet af det samme materiale hele vejen ind til centrum – det vil sige en jævn blanding af is og sten. Callisto er den måne, der har flest nedslagskratere. De mange kratere og Callistos indre struktur tyder på, at månen stort set ikke har forandret sig, siden den blev dannet for fire milliarder år siden.
Juno
Juno blev opsendt af NASA i 2011 og har siden 2016 været i kredsløb om Jupiter.
Juno kortlægger Jupiters magnetfelt og tyngdefelt. Det giver nye viden om planetens indre strukturer som for eksempel, hvad kernen består af, og om hvordan planetens atmosfære fungerer.
Kernen og rotationen siger meget om de forhold, planeten blev dannet under. Desuden måles, hvilke gasser der findes i atmosfæren omkring Jupiter. Det fortæller om sammensætningen af den gassky, Jupiter oprindeligt opstod af.
DTU Space er samarbejdspartner og har leveret stjernekameraer til fartøjet. Stjernekameraet er det instrument, der sørger for, at fartøjet hele tiden ved, hvilken vej den vender i rummet. Og det er vigtigt for at sikre blandt andet præcise målinger af planetens magnetfelt.
Kameraerne bliver også brugt til at lave videnskabelige undersøgelser – blandt andet til at studere planetens kraftige polarlys.
Jupiter Icy Moon Explorer - JUICE
JUICE missionen er en mission, der udføres af den europæiske rumfartsorganisation, ESA. Den skal udforske Jupiters tre af Jupiters fire store måner: Ganymedes, Callisto og Europa. Man mener, at alle disse måner kan have store mængder flydende vand under deres overflader. Derfor kan de måske have miljøer, hvor der kan opstå liv. JUICE er planlagt til opsendelse i 2022.
EUROPA Clipper
EUROPA Clipper er en mission, som er planlagt af NASA. Det er den første mission i verden, der skal undersøge et hav uden for Jorden. Havet findes under isen på Europas overflade. En af de store udfordringer er: Hvis vi finder liv i Europas hav – skal vi sikre os, at det ikke er noget vi selv har bragt med. Det er næsten umuligt at udvikle rumfartøjer og udstyr, der er helt sterile – for bakterier er så robuste. EUROPA Clipper har udstyr, som kan optage meget nøjagtige billeder af Europas overflade. De kan bruges til at bestemme overfladens sammensætning. EUROPA Clipper skal meget tæt på Jupiter. Planen er at den skal flyve forbi 45 gange i forskellige afstande fra 25 km til 2700 km. Et termisk instrument skal måle Europas frosne overflade for at undersøge friske ”geysere” af varmt vand fra havet under isen. Hvis man kan bekræfte, at disse ”geysere”, findes kan de hjælpe forskerne med at bestemme de kemiske betingelser på Europa, uden at det er nødvendigt at bore sig ned gennem isen med et landingsfartøj. Missionen er planlagt til 2025.
Pioneer 10 og 11
Det første rumfartøj, der besøgte Jupiter, var Pioneer 10. Det blev opsendt den 2. marts 1972 af NASA. Det fløj forbi den store gasplanet i december 1973 og forsatte derefter ud af Solsystemet. På rumfartøjet er der monteret en plade, der fortæller rumvæsener, hvem vi er, og hvor vi befinder os. For tænk, hvis den skulle blive fundet af andre civiliserede livsformer.
Pioneer 10's billeder viste nogle helt utrolige detaljer, som ingen før havde set på Jupiter. Efter Pioneer 10 fulgte søsterfartøjet Pioneer 11, som efter at have besøgt Jupiter fløj videre mod Saturn.
Voyager rumfartøjerne
Voyager 1 og 2 blev sendt op i 1977. Voyager 1 og 2 havde de samme mål som Pioneer 11 – nemlig Jupiter og Saturn. Men Voyager 2 besøgte desuden Uranus og Neptun. I august 2012 fløj Voyager 1 ud af Solsystemet og videre ud i det ”interstellare rum” – altså rummet mellem stjernerne. Voyager 1 er den første interstellare mission nogensinde. I 2018 fløj Voyager 2 også ud i det interstellare rum.
Man håber at modtage signaler fra Voyager 1 og 2 frem til 2025 via Deep Space Network, (DSN). Deep Space Network er et internationalt netværk af kæmpe antenner, der kan modtage radiosignaler. Netværket er ledet af den amerikanske rumfartsorganisation, NASA. Antennerne ligger i Californien, Spanien og Australien. Men efterhånden vil fartøjerne holde op med at sende signaler, fordi energien i deres batterier med radioaktivt materiale bliver mindre og mindre.
GALILEO
I efteråret 1989 opsendte NASA rumfartøjet Galileo, som efter et par ture rundt om Venus og Jorden skulle udforske Jupiter og dens måner. I 1995 nåede den frem til gasplaneten Jupiter. Galileo var det første rumfartøj, der gik i kredsløb om Jupiter. Efter otte år i kredsløb blev den helt bevidst sendt ned i Jupiters atmosfære, hvor den gik til grunde. Man ville nemlig sikre, at rumfartøjet ikke skulle falde ned på en af Jupiters måner og forurene den med jordiske bakterier.
Jupiters måne, Europa, er særligt sårbar, fordi havet under Europas overflade er et af de steder i Solsystemet, hvor der muligvis kan være liv. Derfor vil man ikke risikere, at dette hav bliver forurenet med bakterier fra Jorden.