Første mission til Månen
Den første mission til Månen var den Russiske Luna 1. Den blev opsendt at det daværende Sovjetunionen den 2. januar 1959. Planen for det lille rumfartøj var, at den skulle styrte ned på Månen og efterlade en række sovjetiske symboler. Missionen gik dog ikke helt som planlagt, og i en afstand på knap 5000 km fløj rumfartøjet forbi Månen. Luna 1 endte på den måde som det første menneskeskabte objekt, der gik i kredsløb om Solen.
Den 12. september blev Luna 2 opsendt, og det var det første rumfartøj, der ramte Månens overflade.
Og den 4. oktober 1959 blev Luna 3 opsendt, og det blev det første rumfartøj, der tog billeder af Månens bagside.
Ranger 7 tager de første nærbilleder af Månen
Ranger 7 var et amerikansk rumfartøj, der tog de første nærbilleder af Månens overflade. Ranger 7 blev opsendt i 28. juli 1964 af NASA.
Før og efter Apollo 11
Før Apollo 11 var tre astronauter i 1968 med NASAs Apollo 8 de første mennesker, der kom i kredsløb om Månen i et rumfartøj. Det var astronauterne Frank Borman, James Lovell og William A. Anders. De nåede 10 kredsløb om Månen. I årene efter Apollo 11 gennemførte NASA flere månelandinger og i alt 12 mennesker har gået på Månen. Den sidste bemandede Måne-mission fandt sted i 1972.
Efter Apollo-programmet var der i mange år ikke så stor interesse for at rejse til Månen dog været lille. Men nu er man igen begyndt at planlægge missioner til Månen.
Månen som mellemstation på rumrejser
Hvis der er vand på Månen, kan Månen måske engang fungere som mellemstation på rejser længere ud i Solsystemet – for eksempel til Mars. Derfor planlægger man at opføre månebaser. Viden om vand på Månen er derfor super vigtig, når man planlægger at opføre fremtidens månebaser. For det er selvfølgelig oplagt at opføre månebaser i nærheden af de steder, hvor der er vand.
Vandet kan måske også bruges til at fremstille raketbrændstof. Det kan ske ved elektrolyse af vand, hvor man spalter vand, H2O i hydrogen og oxygen. Hydrogen kan nemlig bruges som brændstof i raketter, ligesom det bruges som brændstof i brintbiler (hydrogenbiler) her på Jorden.
Månen i fremtiden
I videoen fortæller John Leif Jørgensen om ESA's og NASA's fremtidige planer om missioner til Månen.
Is på Månen
Allerede i 1994 fandt det amerikanske rumfartøj Clementine tegn på, at der er vand-is på Månen. Og lige siden er spørgsmålet blevet undersøgt af forskellige rumfartøjer. I 2007 tog det kinesiske rumfartøj, Change’1, detaljerede billeder af nogle polarområder, hvor det ville være sandsynligt at finde vand-is. I 2008 fandt man via det indiske rumfartøj Chandrayaan-1 yderligere tegn på, at der sandsynligvis er is på Månen. Og i 2009 udførte NASA en mission, hvor man først sendte en raket ned i Månens overflade, så der opstod en lysende støvsky ved nedslaget. Derefter optog et rumfartøj et spektrum af støvskyen, for at man på Jorden kunne analyse dette og lede efter tegn på vand i støvet. Her fandt man ud af, at der findes hydroxyl-grupper i støvet, og det tyder på, at der er vand på Månen. Dog ikke som frisk rindende vand, men vand der er bundet til mineraler på Månens overflade.
Vand på Månens solbelyste overflade
SMART-1, Svensk High-tech
SMART-1, var den europæiske rumorganisations, ESA’s, første månefartøj. Den skulle primært afprøve forskellige nye teknologier, som for eksempel muligheden for at kommunikere med moduleret laserlys i stedet for radiosignaler. SMART-1 blev opsendt i 2003, hvor den tog en særlig lang vej til Månen via en spiralbane rundt om Jorden, indtil den kunne gå i kredsløb om Månen. SMART-1 tog blandt andet mange billeder, og den fik udført røntgenmålinger af Månens overflade, før den i 2006 blev bragt til nedstyrtning på Månen. Det skete efter 2.860 kredsløb om Månen.