Mindre tyngdekraft gør bjerge, kløfter og vulkaner større
Mars’ overflade er langt mere dramatisk end Jordens og Venus’. Det er fordi, at Mars er en meget mindre planet, og derfor er tyngdekraften også mindre. Når tyngdekraften ikke gør så meget modstand, får bjerge og kløfter lov til at danne meget større højdeforskelle, end de gør på Jorden og Venus.
Nogle af overfladens lag tyder på, at klimaet har ændret sig mere end én gang i planetens historie. Det kan være tegn på, at der har være vulkansk aktivitet for mere end 3 mia. år siden. Mars har i øvrigt den største vulkan i hele Solsystemet. Den hedder Olympus Mons, og den er omkring 25 km høj og 600 km i diameter. Det er næsten tre gange så højt som Mount Everest, og den kunne dække hele Danmarks areal.
Mars har også nogle enorme kløfter omkring planetens ækvator. Den længste hedder Valles Marineris. Den er næsten 4000 km lang.
Mars' vulkaner er alle udslukte, fordi Mars er så lille
Der er ingen aktive vulkaner tilbage på Mars i dag, og derfor er der heller ikke vulkanudbrud. Men før i tiden var Mars en meget vulkansk aktiv klode. Det ved vi fordi, der findes masser af udslukte vulkaner på Mars’ overflade. Men jo mindre en planet er, jo hurtigere køler den af, efter at den er blevet dannet. Mars’ volumen er kun 1/6 af Jordens, og altså meget mindre. Derfor er den også kølet meget hurtigere af end Jorden, hvor centrum stadig er glødende.